b.o.d. de SprinterS
Atletiek- en Skeelervereniging

“Een training is als een maaltijd: verandering van spijs doet eten”

Merijn, Abe en Maaike: drie enthousiaste jeugdtrainers aan het woord

Ze staan al vol verwachting klaar als ik mijn fiets om 20.15 uur parkeer naast de atletiekbaan.
Een afspraak was snel gemaakt met Abe Hardeman (19), zijn broer Merijn Hardeman (21) en Maaike Sprangers (19). Nog net voor zonsondergang maken we een groepsfoto. Dit trio heeft in elk geval twee dingen gemeen: ze zijn atletiektrainer bij de jeugd van de Sprinters en komen uit eigen gelederen.

Abe en Merijn begonnen ooit als kleine jochies bij de pupillen. Maaike werd lid vlak voor de coronaperiode, rond haar vijftiende. Maaike is op woensdag trainer bij de pupillen (5-11 jaar), de broers Hardeman trainen de junioren (12-18 jaar). Merijn staat op maandag voor de groep; de dag dat het ‘rennen’ centraal staat. Abe is er op de woensdag, wanneer de andere atletiekonderdelen op het programma staan.

Ervaring met groepen

Maaike heeft ervaring met groepen kinderen. Wat heet: binnenkort studeert ze af als gespecialiseerd pedagogisch medewerker. “Ik vind jonge kinderen echt heel leuk, dus de keuze voor het trainen van de pupillen heb ik bewust gemaakt.”
Abe en Merijn hebben ervaring met het begeleiden van jeugd opgedaan bij Scouting Bemmel. Het voorbereiden en begeleiden van trainingen gaat ze alle drie goed af omdat ze al de nodige vlieguren gemaakt hebben. Merijn benadrukt dat training geven niet iets is wat je ‘even’ doet:”Vergelijk het met elke avond een gevarieerde maaltijd op tafel zetten. Het kost tijd om leuke spelvormen te bedenken, die uitdagend en leuk zijn. Dat wordt wel eens onderschat.”

Plezier staat voorop

Wat Abe, Merijn en Maaike ook gemeen hebben is dat ze echt lol hebben in wat ze doen. Maaike: ”Zelf maak ik best lange dagen op dit moment, en ben pas om 18 uur thuis. Dan is het fijn dat je van de trainingen echt energie krijgt.”
Hoe je voor de groep staat, het uitleggen van de juiste techniek, spelvormen bedenken: ze hebben het allemaal in de praktijk geleerd. Daarnaast hebben ze heel veel van opperhoofd Hugo meegekregen. Maaike gebruikt voor spelvormen ook haar ervaring in de kinderopvang.
Het doel bij de jeugd is vooral om plezier te hebben, wat aansluit op het recreatieve karakter van b.o.d. de Sprinters. De meeste kinderen die hier komen zijn ook niet heel prestatiegericht. Abe: ”Ze moeten met een glimlach naar huis gaan, dat is voor ons het allerbelangrijkste.” Dat neemt natuurlijk niet weg dat er veel aandacht is voor techniek en verantwoord bewegen.

Vele handen maken licht werk

Voorlopig blijven Abe, Merijn en Maaike lekker doen wat ze doen. Gelukkig, want zonder de inzet van vrijwillige trainers kan de jeugd niet bewegen en is zelfs een ledenstop niet ondenkbaar. Vele handen maken licht werk, ook bij de jeugd.

Jan Willem Bakker

Bezoek ons

Sportpark De Heister
Drieske 7
6681 CX Bemmel

Postadres

Plakselaan 2
6681 DS Bemmel

Routebeschrijving

Sportpark De Heister in Bemmel

Met de auto: Via A15 en A325, afslag Bemmel. Volg borden Essenpas, neem inrit ‘t Drieske nabij
OBC Essenpas. GPS-navigatie: postcode 6681CX ; i.c. Van Nispenlaan (willekeurig)
Google maps: BOD de Sprinters Bemmel

Onze sponsoren

© b.o.d. de Sprinters 2024