b.o.d. de SprinterS
Atletiek- en Skeelervereniging

Geen leven zonder sport en actie in de tent

Moeder en dochter José en Rianne Vens zijn nog lang niet klaar bij de Sprinters

Verse koffie en een roze glacé koek. Dat is een goed begin. Het is een druilerige vrijdagmiddag in oktober. Ik  parkeer mijn auto voor het huis van de familie Vens in Oosterhout. Ik kom voor José en Rianne: moeder en dochter, en allebei al jaren Sprinters-lid. Dit wordt mijn eerste duo-interview.
Op mijn gemak ben ik direct. Er is gespreksstof genoeg. Een selectie volgt hieronder. Wil je meer weten? Spreek ze dan gewoon aan!

Het gezin woont aan de Oosterhoutsestraat, en bestaat uit José (60), haar man Theo (63) en hun dochters Rianne (28) en Maaike (24).  José is, vermeldt ze niet zonder trots, een echte Bemmelse. Rianne woonde slechts een half jaar in Bemmel, waarna het gezin Vens in Oosterhout neerstreek.

Het gezicht van de kantine tijdens skeeleravonden

José is zestien jaar geleden begonnen met skeeleren: ”Een jaar of acht heb ik goed kunnen skeeleren. Voor die periode schaatste ik ook nog. Vier jaar geleden heb ik er een punt achter gezet om fysieke redenen.”
In de veilinghallen miste volgens José het verenigingsgevoel. Je kende daar alleen je eigen groepje, en er was weinig onderling contact. “Daar wilden we verandering in brengen. De verhuizing naar sportpark De Heister was daarin belangrijk. Het runnen van de kantine is echt mijn ding. De rol van gastvrouw ligt me goed, en zo blijf ik toch betrokken bij de club.” Naast het gezicht van de kantine tijdens de skeeleravonden, is ze ook betrokken bij de organisatie van Sjors Sportief en andere organisatieklussen. Een spin in het web dus, en onmisbaar voor de vereniging.

Sportieve familie

Rianne heeft altijd veel gesport. Zo combineerde ze o.a. volleybal en voetbal. Uiteindelijk koos ze voor het voetbal. Bij OSC voetbalde ze met veel plezier in de hoofdklasse, met haar vader als trainer. Het zat helaas niet mee:”Ik scheurde eerst mijn rechter kruisband af in 2013. Na een jaar revalideren was ik net weer op niveau, en toen gebeurde hetzelfde met de linker kruisband. Dat wilde ik niet nogmaals meemaken.” Niet sporten was ook geen optie. Rianne ging dus op zoek naar een geschikt alternatief. “Hardlopen deed ik altijd al naast het voetbal, om in conditie te blijven.” Haar moeder deed toen, hoe logisch, de suggestie om eens bij de Sprinters te kijken. Het was 2017. Ze vond het gezellig, en werd lid. We zien haar inmiddels alweer jaren lopen in haar Feyenoord-outfit. De boslopen zijn favoriet. Maar ook voor mountainbiken, schaatsen en triathlon mag je haar wakker maken. ”Ik heb een sportopleiding gedaan, waarna ik fysiotherapeut ben geworden. Ik ben dus breed georiënteerd. Mijn vader is ook een fanatiek wielrenner. Het sporten zit in de familie.”
Rianne woont nu een jaar in Nijmegen met haar vriend Sandor. Naast fysiotherapeut, is ze op dit moment aan het specialiseren in geriatrische ouderengeneeskunde en neurologie. Het leven staat dus niet stil. Never a dull  moment.

Maatschappelijk actief

Ook José zit bepaald niet achter de geraniums buiten het skeelerseizoen. Sinds een jaar is ze als vrijwilliger betrokken bij de Huiskamer van Oosterhout, een ontmoetingsplek voor bewoners. “Vooral voor ouderen is het een plek om onder de mensen te komen en activiteiten te ondernemen. Er wordt van alles georganiseerd. Van een lezing tot muziekbingo. Op dit moment maken twintig tot vijfentwintig personen hiervan gebruik.” Ze sport ook nog: tafeltennis en fitness zijn wekelijks terugkerende rituelen.

Zonder in details te treden: de familie Vens heeft haar portie gehad als het gaat om gezondheidsissues. Het maakt dat ze weten wat belangrijk is in het leven, en dat merk je. Wat mij raakt is de sterke onderlinge band, de positiviteit, het denken in mogelijkheden en het zorgen voor anderen. En: als ze iets willen, dan gaan ze ervoor. Hopelijk profiteren de Sprinters daar ook nog lang van.

Jan Willem Bakker

Bezoek ons

Sportpark De Heister
Drieske 7
6681 CX Bemmel

Postadres

Plakselaan 2
6681 DS Bemmel

Routebeschrijving

Sportpark De Heister in Bemmel

Met de auto: Via A15 en A325, afslag Bemmel. Volg borden Essenpas, neem inrit ‘t Drieske nabij
OBC Essenpas. GPS-navigatie: postcode 6681CX ; i.c. Van Nispenlaan (willekeurig)
Google maps: BOD de Sprinters Bemmel

Onze sponsoren

© b.o.d. de Sprinters 2024