b.o.d. de SprinterS
Atletiek- en Skeelervereniging

Favoriete looproute: met Geert richting Strade Bianche

Net als waarschijnlijk vele Sprinters neem ik altijd de hardloopschoenen mee op vakantie naar het buitenland. Daar is altijd wel een plekje voor in de koffer. Het doel is niet om de conditie te verbeteren. Je bent gewoon lekker bezig in de vroege ochtend of de late avond, en kunt dan genieten van de mooie omgeving. Maar dan moet er wel een geschikte looproute beschikbaar zijn. Ik scan de omgeving al wanneer ik op tien kilometer afstand van de verblijfslocatie kom. Zijn er veel heuvels, hoe hoog en lang is de weg, autoverkeer, fietspad, hoe is de ondergrond en wat is de temperatuur?

Dit jaar werd de vakantie gevierd in Toscane. De tweede week hadden we een agriturismo in Murlo, ongeveer achttien kilometer ten Zuiden van Siena. De agriturismo was gelegen aan een witte grindweg van ongeveer zes kilometer lang. Wij zaten ongeveer in het midden. Met de huurauto door het stof, over de kiezels en de heuvels, met gaten in de weg. Deze tweede week was geen makkie om hard te lopen. Ik overwoog om een weekje rust te nemen.

De eigenares vertelde dat de witte grindweg onderdeel was van de Strade Bianche. De Strade Bianche is een Italiaanse wielerkoers voor profploegen, die sinds 2007 onder verschillende namen is georganiseerd. Aanvankelijk was het alleen voor mannen, sinds 2015 ook voor vrouwen. De wielerkoers komt voort uit een wedstrijd die sinds 1997 op klassieke fietsen verreden wordt. Ruim een kwart van de route voert over onverharde wegen. Strade Bianche betekent letterlijk ‘witte wegen’, maar het is Italiaans voor grindwegen, waar ingestrooid grind enige verharding geeft aan zandwegen.

Het parcours is circa 190 kilometer lang en onderscheidt zich van andere koersen doordat bijna zeventig kilometer niet over asfalt maar over elf onverharde grind- en zandstroken gaat. De koers wordt begin maart verreden. Verschillende typen renners kunnen winnen, zoals kasseienrenners en klimmers, mede afhankelijk van de weersomstandigheden. De finish is op het beroemde ‘Piazza del Campo’ in Siena. Dit is een schelpvormig stadsplein in het centrum van Siena. Het plein staat wereldwijd bekend om zijn schoonheid en stedebouwkundig en architectonische zuiverheid. Veel middeleeuwse straatjes komen uit op het plein. Mathieu van der Poel won in 2021 met overmacht Strade Bianche. In maart 2023 won Demi Vollering de wedstrijd bij de vrouwen. Ze won ondanks een loslopend paard op het parcours.

De tweede week moest er dus gelopen worden. Drie keer ’s ochtends heb ik 5 tot 7 kilometer
hardgelopen op de Strade Bianche. Bovenop een heuvel moest ik soms even stoppen om te genieten van de omgeving (het eerlijke verhaal is: om bij te komen van de inspanning). Uiteraard hebben wij ook het Piazza del Campo twee keer bezocht. Dat is heel goed te doen. Je zet de auto op een parkeerplaats bij het centrum en gaat vervolgens met zes roltrappen naar het plein. Een makkie!

Bezoek ons

Sportpark De Heister
Drieske 7
6681 CX Bemmel

Postadres

Plakselaan 2
6681 DS Bemmel

Routebeschrijving

Sportpark De Heister in Bemmel

Met de auto: Via A15 en A325, afslag Bemmel. Volg borden Essenpas, neem inrit ‘t Drieske nabij
OBC Essenpas. GPS-navigatie: postcode 6681CX ; i.c. Van Nispenlaan (willekeurig)
Google maps: BOD de Sprinters Bemmel

Onze sponsoren

© b.o.d. de Sprinters 2024